Domov > Znanost in tehnologija > Zaradi sledenja prenosnim telefonom tožba tudi proti Googlu

Zaradi sledenja prenosnim telefonom tožba tudi proti Googlu

Apple in Google sta že nekaj tednov na udaru uporabnikov, ker njuni operacijski sistemi za prenosne telefone omogočajo sledenje. Proti Applu so že vložili tožbe, zdaj podobno kaže še Googlu.


Računalniški gigant Apple je patentiral način dolgoročnega shranjevanja podatkov iz iPhonov svojih uporabnikov, ki torej zaznajo lokacije, fotografije, nakupe in drugo, kar se da shraniti na telefonu.

beri več…

Zato se je že vnela vroča debata, ostri protesti in prve tožbe. V Applu sicer zanikajo, da bi kogar koli nadzorovali in podobno trdijo tudi pri Googlu, kjer njihov operacijski sistem za telefone Android prav tako omogoča zapisovanje krajev, kjer se uporabnik nahaja.

Več o očitkih proti Applu preberite:
Apple trdi, da ne nadzoruje strank, tajno pa izdeluje izkaznico uporabnikov

Google podatke hrani krajši čas
Čeprav Android te podatke v nasprotju z Applom hrani le krajši čas, pa jih po drugi strani zazna vsakih nekaj sekund in jih večkrat na uro posreduje Googlu. Zato sta dve uporabnici iz Detroita po pisanju Ars Tehnice že vložili tožbi zoper družbo Google, v kateri trdita tudi, da so podatki iz prenosnih telefonov Googlu posredovani nešifrirano, zato omogočajo zlorabo zasebnosti uporabnikov in tudi sledenje.

Google: Funkcijo si mora vklopiti uporabnik sam
V Googlu se branijo, da mora vsak uporabnik sam privoliti v storitve, povezane z zaznavanjem lokacije, a tožnici poudarjata, da ‘pametne’ telefone uporabljajo tudi ljudje, ki so o teh funkcijah manj poučeni in zato niti ne vedo, v kaj privolijo.

V tožbi tudi zahtevata, da naj sodišče Googlu ali prepove sledenje naprav z Androidom ali pa naj Googlu zapove boljše informiranje svojih uporabnikov o tem, zakaj se to sledenje uporablja. Ob tem hočeta tudi odškodnino v višini 50.000.000 dolarjev.

Vir : RTVSLO.si

Slika: EPA
Objavil : masterslo

LINK

Advertisements
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: