Domov > Novice > Sončev mrk

Sončev mrk

Številni Slovenci z vseh koncev pošiljajo posnetke delnega Sončevega mrka. Vrhunec je dosegel nekaj pred pol deseto uro, ko je Luna prekrila 76 odstotkov Sonca. Naslednji delni mrk bo v Sloveniji viden leta 2015.

Foto : Miro Majcen

Delni Sončev mrk je bil viden v Sloveniji, vendar ponekod nebo ni bilo dovolj jasno, da bi se ga dalo opazovati. Najbolje je viden na Primorskem in v višjih krajih. Začel se je začel se je okoli 8. ure, vrh je dosegel ob 9.21, ko bo Luna zakrila 76 odstotkov Sonca.

beri več….

Konec je bil ob 10.50. Javno opazovanje so organizirali na platoju pred Filozofsko fakulteto na Koroški cesti 160 v Mariboru.

Ponekod so gosti oblaki pokvarili veselje

Pojav so sicer danes prvi lahko opazovali v Izraelu, kjer je bilo Sonce videti, kot da bi kdo odgriznil njegov zgornji desni del, so povedali očividci. Po Bližnjem vzhodu so ga lahko nato opazovali še v večjem delu Evrope, kjer pa prvega letošnjega delnega Sončevega mrka zaradi goste zavese oblakov niso mogli videti. V Londonu, Parizu in Rimu tako ob zori niso dočakali strašljive zatemnitve zimskega neba, ampak zaradi gostote oblakov le temačno sivino. Več sreče so imeli na jugu Španije in v Izraelu, kjer je več observatorijev dogodek prenašalo v živo s pomočjo teleskopov s posebnimi filtri.

V Londonu, Amsterdamu, Bruslju, Parizu in Berlinu je bilo na vrhuncu mrka prekritega med dvema tretjinama in tremi četrtinami Sončeve površine. V švedskem mestu Skellefteea, ki leži kakih 200 kilometrov južno od arktičnega kroga, je bilo prekrito kar 80 odstotkov Sončeve površine. Na Bližnjem vzhodu je bilo Sonce skoraj do polovice prekrito, ko so ga videli v Bejrutu, Jeruzalemu in Amanu, nad Turčijo pa je bilo prekrito 60 odstotkov površine Sonca. Manjše mrke je bilo ob zori mogoče videti nad osrednjo Rusijo, v Kazahstanu, Mongoliji in severozahodu Kitajske, nato pa je Lunina senca izginila.

Sončev mrk nastane, ko ležijo Sonce, Luna in Zemlja na premici, Luna pa je na sredini in tako delno ali popolnoma zakrije Sonce. Ob delnem mrku Luna Sonca ne zakrije popolnoma, zato je treba imeti zaščitna očala ali folijo med opazovanjem, saj si lahko v nasprotnem primeru trajno poškodujete oči. Astronomi opozarjajo, da mrka nikoli ne smete opazovati s teleskopom, saj je nevarnost izgube vida.

Letos bodo vidni še trije delni Sončevi mrki, in sicer 1. junija, 1. julija in 25. novembra, vendar pa nobeden ne iz osrednje Evrope. Nad Slovenijo bo naslednji delni Sončev mrk znova viden leta 2015, popolni Sončev mrk pa leta 2081.

Vir : 24ur.com

Slika : Miro Majcen

Objavil  :teri11

LINK

Advertisements
Kategorije:Novice
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: