Domov > Novice, Šport > MMC-jeva športna osebnost leta: Petra Majdič

MMC-jeva športna osebnost leta: Petra Majdič

Z njo smo trpeli, trepetali, si grizli nohte, ob olimpijskem bronu katarzično oddahnili in jo navdušeno pozdravili v domovini – MMC-jeva športna osebnost leta je Petra Majdič.


Leto 2010 je bilo za slovenski šport izjemno bogato in uspešno, zato je težko izbrati enega samega športnika in ga izpostaviti nad vsemi, a njena zgodba iz Vancouvra je bila enkratna in unikatna, ki se ni dotaknila le ljudi na sončni strani Alp.

beri več…

Gotovo poznate vse podrobnosti – o poletu v tisto luknjo, solzah trpljenja in uspeha.

Vabljeni k branju:
– MMC-jeva športna osebnost leta 2009 je bil Zlatko Dedić

To ni le zgodba o 17. februarju
A dogodki iz tiste srede, 17. februarja, je potrebno gledati globlje. Petri Majdič naziva MMC-jeve športne osebnosti leta ne podeljujemo zgolj zaradi čudežnega razpleta šprinterske tekme, temveč zaradi celotne kariere, v kateri je ves čas premikale meje nemogočega.

Bodi koristna – pojdi na njivo
Smučarski tek v slovenskem športu niti slučajno ne sodi med eksotične, saj velja za enega temeljnih pri nas. Franc Smolej je tako že leta 1936 na olimpijskih igrah v Garmisch Partenkirchnu maraton končal na desetem mestu. A slovenski smučarski tek nikoli ni imel šampiona najvišjega kova, ki bi se lahko enakovredno kosal z najboljšimi. Brez sila uspešnih tekmovalcev nikoli ni bil pretirano (medijsko) popularen, med zimskimi brati se je tako vedno skrival v senci alpskega smučanja in smučarskih skokov. Svoje so dodali tudi izjemni fizični napori, zato se je le malo slovenskih športnikov podalo po tej naporni poti. 31-letna Petra Majdič se tako spominja svojih začetkov: “Pred 20 leti so me vsi samo debelo gledali. Rekli so mi: ‘Kaj boš na smučeh deklica? Raje bodi koristna in pojdi na njivo ali kaj podobnega.’ A sem vztrajala“.

Nikoli ne pozabi omeniti prvega trenerja
In je vztrajala. V zgodovino slovenskega športa se je vpisala 9. marca 2006, ko je v Drammnu z zmago v šprintu v klasičnem slogu Slovenijo uvrstila na listo zmagovalcev tekem za svetovni pokal. Po tej sezoni se je razšla s svojim dolgoletnim trenerjem Robertom Slabanjo, saj je vedela, da lahko naslednjo stopnico doseže le z novim sistemom in človekom, ki bo ob njej stal 100-odsotno. Petrina veličina se je pokazala pri vseh naslednjih uspehih, saj nikoli ni pozabila omeniti, da brez Roberta Slabanje nikoli ne bi dosegla tega, kar je – to je 20 zmag za svetovni pokal, dva mala kristalna globusa v šprinterskem seštevku, 2. in 3. mesto v skupnem seštevku, srebro na svetovnem prvenstvu inbron na olimpijskih igrah.

Vse Petrine zmage za svetovni pokal

št. kdaj prizorišče tekma slog
1. 9. 3. 2006 Drammen šprint klasično
2. 25. 11. 2006 Kuusamo šprint klasično
3. 3. 1. 2007 Oberstdorf 10 km klasično
4. 21. 3. 2007 Stockholm šprint klasično
5. 1. 12. 2007 Kuusamo šprint klasično
6. 23. 1. 2008 Canmore šprint klasično
7. 10. 2. 2008 Otepää šprint klasično
8. 29. 11. 2008 Kuusamo šprint klasično
9. 14. 12. 2008 Davos šprint prosto
10. 20. 12. 2008 Düsseldorf šprint prosto
11. 25. 1. 2009 Otepää šprint klasično
12. 13. 2. 2009 Valdidentro šprint prosto
13. 7. 3. 2009 Lahti šprint prosto
14. 12. 3. 2009 Trondheim šprint klasično
15. 14. 3. 2009 Trondheim 30 km klasično
16. 18. 3. 2009 Stockholm šprint klasično
17. 13. 12. 2009 Davos šprint prosto
18. 1. 1. 2010 Oberhof 2,8 km prosto
19. 3. 1. 2010 Oberhof šprint klasično
20. 9. 1. 2010 Val di Fiemme 10 km klasično

Včasih tudi pekel ni dovolj globok
A vedno ni šlo vse gladko, največje razočaranje je doživela na svetovnem prvenstvu v Libercu 2009, kamor je prišla s popotnico petih šprinterskih zmag za svetovni pokal. V šprintu pa je izpadla že v četrtfinalu. Del slovenske športne javnosti je neuspeh potenciral in Petro povsem nekritično razrgal. To je trikratno športnico Slovenije prizadelo: “Po svetovnem prvenstvu v Liberecu sem se odločila, da nikoli več ne pogledam forumov in tega se držim. Ne berem, kaj ljudje mislijo. Kljub temu, da te ljudje tam včasih kujejo v nebo, včasih pa tudi pekel ni dovolj globok.

Vredno je bilo tudi življenja
Kako danes gleda na dogajanje iz Vancouvra? Nekateri so namreč opozarjali, da je Petra s petimi polomljenimi rebri tvegala svoje življenje in s tem morda mladim športnikom dala napačne vrednote, ki poudarjajo le zmage za vsako ceno. Brinjčanka pesniško odgovarja: “Če bi se še enkrat ponovila ta situacija, bi vse ponovila, ne bom rekla z lahkoto, a še enkrat bi šla čez vse dogdoke. Lahko živiš življenje, a popolnoma brez dodane vrednosti – lahko ga samo preživiš. Lahko pa ga živiš tudi kvalitetno, sama sem bila vedno zagovornik slednjega. To je imelo zame vedno velik pomen, da življenje živim in dogodki v Vancouvru so bili vredni tudi življenja! Velika večina se v življenju kar nekako preda, kot da bi bili na jadrnici, kjer ne deluje ne motor, ne jadra in jih zanaša po morju. Kamor jih bo zaneslo, tam bodo pristali. Jaz pa imam rada jadra v svojih rokah in krmarim svoje življenje.

Prejela številna priznanja in odlikovanja
To pa je tudi razlog, ki Petro Majdič razlikuje od velike večine ne le povprečnih, temveč tudi vrhunskih športnikov, ki jih pri svojem delu zmoti že najmanjša malenkost. To je tisto, zaradi česar je podirala meje nepredstavljivega, se s svojo zgodbo dotaknila številnih in dokazala, da “nemogoče lahko postane mogoče.” Z dovolj dela in vero v uspeh. Med drugim jo je odlikoval predsednik države Danilo Türk, prejela je prestižnonagrado Terryja Foxa, Eurosport pa jo je izbral med 10 herojev leta.

Vir : RTVSLO.si

Slika : EPA

Objavil : Administrator

LINK

Advertisements
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. avgust 28, 2017 na 21:21

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: