Domov > Znanost in tehnologija > Rusija dala košarico Microsoftu

Rusija dala košarico Microsoftu

Kot vse kaže se je ruska vlada dokončno naveličala Microsoftovih operacijskih sistemovWindows in njihove pregrešno drage licenčne politike.


To je ruska vlada sicer nakazala že v začetku novembra, ko je priznala razvoj lastnega operacijskega sistema. Za razvoj lastnega odprtokodnega operacijskega sistema, ki bo seveda temeljil na osnovi Linuxa, bo ruska vlada primaknila kar 3,5 milijonov evrov sredstev.

beri več…

Za nameček je ruski premier Vladimir Putin pred kratkim podpisal še akcijski načrt, ki bo osnova za postopni prehod na odprtokodne programske rešitve v Ruski federaciji. Z novim programom želi ruska vlada doseči predvsem nižje stroške na račun neplačevanja pregrešno dragih licenc, večjo informacijsko varnost in manjšo odvisnost od Microsoftovih operacijskih sistemov Windows.

 

Ruska vlada bo akcijski načrt prehoda na odprtokodne programske rešitve pričela izvajati že v letu 2011. Vladni funkcionarji bodo najprej pričeli preizkušati osnovne pakete odprtokodne programske opreme in bodo izbrali format za trajno hranjenje podatkov. Leto kasneje naj bi postavili že nacionalno »shrambo« programske opreme. V letu 2014 naj bi se pričelo množično nameščanje odprtokodne programske opreme na vse računalnike v javni upravi. Če bo ruski vladi uspelo izvesti akcijski načrt prehoda na odprtokodne programske rešitve v celoti, potem se Microsoftu zagotovo pišejo zelo hudi časi.

Vir : Racunalniske-novice.com

Slika : Racunalniske-novice.com

Objavil : administrator

LINK

  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: