Domov > Znanost in tehnologija > Fedora 14 je nared!

Fedora 14 je nared!

Končno smo ga dočakali! Skupnost Fedora Project je najavila razpoložljivost končne različice brezplačnega odprtokodnega operacijskega sistema Fedora 14.


Ta se lahko pobaha z bogato paleto uporabnih novosti, in sicer tako za razvijalce programske opreme kot upravljavce sistema in uporabnike.

beri več…

Operacijski sistem Fedora 14 prinaša zdaleč največ novosti za običajne uporabnike. Tu je na voljo povsem prenovljena knjižica (libjpegturbo), ki zmanjšuje čas nalaganja in shranjevanja slik v formatu JPEG za polovico. Za poenostavitev virtualizacije in grafično pospeševanje vsebin je na voljo programsko orodje SPICE (Framework Simple Protocol for Independent Computing Environment). Kot je že v navadi, sta uporabnikom na voljo dve grafični okolji, in sicer GNOME 2.32 in KDE 4.5.

 

Programerji so bili deležno povsem prenovljenih orodij za razvoj programov v jeziku D. Tu izstopata predvsem programa Python 2.7 in Rakudo Star (Perl 6), ki temelji na osnovi navideznega sistema Parrot. Poskusna različica operacijskega sistema Fedora 14 ponuja še polno podporo drugim plaftormam Linux, kot sta na primer Sugar in iz dneva v dan bolj priljubljen MeeGo.

 

Upravljavcem sistema, ki so doslej za upravljanje strežnikov prisegali na programsko opremo IPMI(Intelligent Platform Management Interface), so na voljo nove funkcionalnosti. Med njimi izstopata predvsem funkcionalnost SOL (Serial-over-LAN) in sistem za upravljanje z avtentikacijami.

Končna različica brezplačnega odprtokodnega operacijskega sistema Fedora 14 je na voljo za prenos na spletni strani http://fedoraproject.org/get-fedora. V primeru težav ali dvomov lahko seveda vedno računate na pomoč uporabnikov Foruma Računalniških novic (http://skrci.me/forum).

Vir : Racunalniske-novice.com

Slika : Racunalniske-novice.com

Objavil : administrator

LINK

Advertisements
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: