Domov > Novice, Šokantno > “Da na slovenskih cestah ne bi bilo smrtnih žrtev” !

“Da na slovenskih cestah ne bi bilo smrtnih žrtev” !

V Sloveniji je od leta 1991 na cestah umrlo 6.450 ljudi. Ministrica Katarina Kresal ob dnevu spomina žrtev nesreč opominja na cilj, da smrtnih žrtev na cestah ne bi bilo več.


Od leta 2007 se tretjo nedeljo v novembru na predlog Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) spominjamo žrtev prometnih nesreč. Po ocenah WHO-ja vsak dan na cestah po vsem svetu umre najmanj 3.560 ljudi, kar na leto pomeni približno 1,3 milijona udeležencev v prometu.

beri več…

Vsako leto se v prometnih nesrečah poškoduje okoli 50 milijonov ljudi, pet milijonov pa jih za vedno ostane invalidnih. Evropske ceste so v letu 2001 zahtevale 50.000 življenj, leta 2009 pa je v prometnih nesrečah umrlo okoli 35.000 ljudi, 1.7 milijona se jih je poškodovalo.

 

Preberite še:
– Posledice nesreč poškodovance zaznamujejo za vse življenje
– Zagorele svečke v spomin umrlim v prometnih nesrečah

 

V soboto po Sloveniji prižigali sveče
Osrednji dogodek ob dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč, ki letos poteka pod sloganom Dobre želje uresničujemo z dejanji, je bil v soboto pozno popoldne, ko so v spomin umrlim v 21 slovenskih mestih zagorele svečke.

V Ljubljani so na žrtve prometnih nesreč spomnili na Prešernovem trgu. Ministrica za notranje zadeveKatarina Kresal je ob tej priložnosti dejala: “Tukaj smo zato, da bi opozorili na nedoumljivo praznino, ko odidejo iz naših življenj ljudje, ki smo jih imeli radi. Predvsem pa smo se zbrali zato, da bi nekaj spremenili.” Kot cilj je zato izpostavila slovenske ceste brez smrtnih žrtev.

Prireditve v spomin na žrtve nesreč že od leta 1993
Prvo prireditev, na kateri so se spomnili žrtev prometnih nesreč, je že leta 1993 organizirala britanska nevladna organizacija Road Peace. Sledile so aktivnosti Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč, ki je žrtvam posvetilo evropski dan spomina. Z zamislijo francoske nevladne organizacije Esperanza – prižiganjem lučk v spomin in sloganom “Spomni se in premisli” – pa je gibanje dobilo nov zagon in se razširilo po vsem svetu.

V letu 2005 so gibanje podprli tudi Združeni narodi, leta 2007 pa je WHO imenoval tretjo nedeljo v novembru za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Vir : RTVSLO.si

Slike : MMC RTV SLO

Objavil : administrator

LINK

Advertisements
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: