Domov > Znanost in tehnologija > Google in Facebook kršitelja zasebnosti

Google in Facebook kršitelja zasebnosti

Tožbe zaradi kršenja zasebnosti zoper podjetja, kot sta Google in Facebook, bodo z novim evropskim zakonom  postale vedno bolj verjetne, prav tako pa se bodo v obliki glob povečale kazni za kršitelje.


Evropska skupnost je v primerjavi z ZDA precej ostra na področju zasebnostih zakonov, ki veljajo za storitve, kot sta Facebook in Google Street View.

beri več…

EU je odločena nadaljevati svoj pravni pouk (čeprav so večje kazni in sankcije  še vedno le priporočilo Evropske komisije).

Evropska skupnost zahteva, da imajo uporabniki pravico do izbrisa vseh osebnih podatkov, seznamov prijateljev, fotografij in vseh ostalih informacij različnih storitev. Storitve so kritizirali zaradi več razlogov. Ena od kritik je bila povezana z Google Street View avtomobilom, ob kateri je na koncu tudi sam Google priznal, da so se dokopali do nekaterih osebnih podatkov, kot so registrske tablice ipd.

Medtem, se podjetje Google poskuša izogniti tudi morebitni tožbi v Kanadi, zaradi kršenja zasebnosti, ki je posledica že zgoraj omenjenega Street View avtomobila, ki je zbiral osebne podatke iz odprtega brezžičnega omrežja. Ti podatki so vsebovali naslove e-pošte, spletne naslove in gesla. Googlov podpredsednik Alan Eustace je ob tem dejal: “Žal nam je, da se je to zgodilo”, medtem ko Googlov odvetnik Peter Fleischer, pravi da je presenečen kako malo ljudi se odloča za uporabo orodij, ki ponujajo nadzor nad brskanjem po spletu. Ta orodja omogočajo uporabnikom preprečevanje določenih oglasov ali spreminjanje parametrov, ki se uporablja za urejanje oglasov. Tako so npr. v Nemčiji zvezni organi zahtevali, da Google vsem državljanom zagotovi odločitev o prikazu njihovih domov v aplikaciji Street View. Pri Googlu so tudi poudarili, da je zelo težko pokriti globalne izzive spletnih izdelkov, ko pa imajo države tako različne zahteve glede spletne zasebnosti, a si bodo prizadevali prilagoditi nekakšnim uniformnim pravilom po svetu.

Na drugi strani se zelo popularno omrežje Facebook v ZDA sooča z vladno preiskavo, glede možnega prenosa osebnih podatkov preko nekaterih aplikacij, ki delujejo v omrežju. Prav tako se v povezavi s politiki zasebnosti soočajo z nadzorom držav EU in držav izven EU, vključno s Švico. EU poudarja: da je treba “za krepitev izvrševanja” vključiti temeljna načela varstva podatkov za vsa področja pristojnosti EU-ja, vključno s policijskim in pravosodnim nadzorom v kazenskih zadevah.

Vir : Racunalniske-novice.com

Slika : Racunalniske-novice.com

Objavil : Administrator

LINK

Advertisements
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: