Domov > Novice > STAVKA : Brez mesa in TV dnevnika

STAVKA : Brez mesa in TV dnevnika

Pogajanja. Po treh dneh stavkovni odbor in vladna pogajalska skupina še brez dogovora. Stavka. Na upravnih enotah še brez natančnih navodil glede dela med stavko. Drugje pripravljeni.

Stavkovni odbor in vladna pogajalska skupina, ki se pogajata od ponedeljka, do nocoj še nista dosegla dogovora. Vladna stran je predstavila približevalna predloga glede dveh stavkovnih zahtev.

beri več…

Če dogovor ne bo mogoč, naj bi stavkovni odbor 22 sindikatov v petek dorekel zadnje podrobnosti glede stavke v javnem sektorju, ki se bo začela v ponedeljek opolnoči.

Priprave na stavko
Na stavko se pripravljajo policisti, cariniki, vojaki, gasilci, veterinarji, del zdravstva in socialnega skrbstva, farmacevti, zaposleni v državnih organih in centrih za socialno delo, diplomati, kulturniki ter novinarji. Po oceni sindikatov bo stavkalo okoli 80 tisoč zaposlenih.

Kako bodo stavkali

Delo kot ob nedeljah
Medicinske sestre. Tiste, ki se bodo pridružile stavki (Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije), med stavko ne bodo delale v rednih ambulantah in sodelovale pri rednih operacijah. Opravljale bodo tista dela, ki jih sicer ob nedeljah.
Zdravniki. Delo zdravnikov in zobozdravnikov bo potekalo kot po navadi – razen ene ure na teden, ko se bodo na skupnem sestanku seznanili s potekom stavke.

Brez slovenskega mesa
Veterinarski inšpektorji. Klavnice med stavko veterinarjev ne bodo delale, poleg tega bo onemogočen izvoz mesa, mesnih izdelkov in krme. Veterinarji bodo med stavko ukrepali, če se bo med živalmi pojavila nevarna bolezen, opravljali pa bodo tudi najnujnejše preiskave.

Policisti. Policisti se bodo odzivali na klice občanov zaradi prometnih nesreč ali kaznivih dejanj. Ne bodo pa vklapljali radarjev in strogo bdeli nad kršitelji cestnoprometnih predpisov ali kršitvami javnega reda in miru. Če bo zakon dovoljeval, bodo namesto kazni izrekli opomin.

Novinarji. Informativne oddaje na javni Radioteleviziji Slovenije (RTVS) bodo precej krajše kot sicer. Novinarji bodo poročali o poteku stavke in stavkovnih pogajanjih. Drugih informacij – razen vremenskih in informacij o naravnih in prometnih nesrečah – na RTVS med stavko ne bo.

Upravne enote. Kako med stavko dobiti nov osebni dokument ali gradbeno dovoljenje in urediti status kmeta, še ni znano. Ministrstvo za javno upravo upravnim enotam pravil še ni posredovalo.

Centri za socialno delo. Med stavko ne bo svetovalnih in drugih razgovorov ter stikov pod nadzorom. Pomoč na domu bo le v nujnejših primerih. Vloge za denarno pomoč, otroški dodatek, porodniško in podobno bodo sicer sprejemali, reševali pa najprej tiste, ki so nujnejše.

Del javnega sektorja ne bo stavkal
Del zdravstva. Poleg članov Fidesa se bodo v zdravstvu stavki pridružili člani Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije. Ta pokriva predvsem območje Štajerske, Pomurja in dela Bele krajine. Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije v stavki ne sodelujeta. Stavkovni odbor je k stavki sicer pozval tudi njune člane.
Šole in vrtci. Stavki se niso priključili šolniki in zaposleni v vrtcih. Prav tako ne bodo stavkali zaposleni v pravosodju.

“Ne zavedajo se, da je kriza” – anketa
Bi država zaradi gospodarske krize morala znižati število zaposlenih v javni upravi? Na katerih področjih?

Lidija Dajčman, 40 let, koordinatorka: “Seveda, morda celo za več kot polovico. Policija se mi ne zdi učinkovita, vojske tudi ne potrebujemo. Zmanjšati bi bilo treba tudi število zaposlenih na občinah.”

Anja Slabšak, 33 let, produktna vodja: “Absolutno, saj to močno bremeni gospodarstvo. Preveč ljudi in premalo učinkovitosti med zaposlenimi v javni upravi. Ne zavedajo se, da je gospodarska kriza.”

Petra Dolinšek, 31 let, direktorica: “Vsekakor, saj mnogi v javni upravi zgolj mešajo meglo. Plače bi morale biti prilagojene glede na njihovo učinkovitost. Ena izmed nepotrebnih agencije je APEK.”

Petar Pačalić, 66 let, upokojenec: “Država bi prvo morala zmanjšati število zaposlenih na ministrstvih in policiji. Zlasti na ministrstvih niso dovolj učinkoviti.”

Vir : Zurnal24.si

Objavil : Administrator

Slike : Zurnal24.si

LINK

Advertisements
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: