Domov > Novice > Dokazi o vesoljcih v 25 letih?

Dokazi o vesoljcih v 25 letih?

Seth Shostak, ki deluje v okviru projekta iskanja dokazov o zunajzemeljskih bitjih meni, da bi dokaze o življenju “tam zunaj” lahko dobili v prihodnjih 25 letih.

Astronom iz Inštituta za iskanje zunajzemeljske inteligence (SETI) v Kaliforniji je dejal, da so možnosti, da odkrijejo E.T.-ja precejšnje. Svojo oceno je Shostak utemeljil z Drakovo enačbo, ki jo je izdelal začetnik projekta iskanja dokazov o zunajzemeljskih bitjih Frank Drake, ki je izračunal število (N) zunajzemeljskih civilizacij, s katerimi bi Zemljani lahko komunicirali.

beri več…

Enačba upošteva številne dejavnike, tudi število ustvarjanja novih zvezd v galaksiji, deleže zvezd, ki imajo planete, deleže planetov, ki so naseljivi in odstotek tistih planetov, na katerih se je razvilo življenje, odstotek tistih planetov, na katerih se je razvilo inteligentno življenje, delež civilizacij, ki so razvile tehnologijo, ki omogoča oddajanje signalov v vesolje in čas, ki je potreben, da signal doseže druge dele vesolja.

N od enega milijona do 10.000
Precej številk za naštete dejavnike ni preveč verodostojnih, a so najboljši strokovnjaki iz področja iskanja dokazov o zunajzemeljskih bitjih oblikovale najboljše možne ocene. Carl Sagan, še en od začetnikov v SETI-ju je ocenil, da je N en milijon. Znantvenik in pisec znanstvene fantastike Isaac Asimov je številko postavil pri 670.000, Drake pa je izračunal, da je N 10.000. Četudi je pravilna najnižja do zdaj podana številka, po Shostakovem mnenju ne bo trajalo dolgo, da bodo znanstveniki odkrili signal zunajzemeljskih bitji.

V SETI-ju z začetkom polnega delovanja mreže radijskih anten, ki so jih poimenovali Allen Telescope, upajo na preboj. Do leta 2015 naj bi postavitev bila sposobna obdelati na tisoče zvezd in pri tem iskati znake zunajzemeljske inteligence, pravi Shostak. Čeprav bi ljudje signale zunajzemeljskih bitji lahko prepoznali, pa najverjetneje ne bi razumeli sporočila.

Prevod sporočila bi bila izjemno zahtevna naloga. Zunajzemeljske civilizacije bi namreč lahko imele mnogo naprednejšo tehnologijo od naše. Ob tem Shostak zaključuje, da bi bil že en samcat dokaz o zunajzemeljskem življenju velikanski dosežek.

Vir : RTVSLO.si

Slika : Reuteurs

Objavil : administrator

LINK

Kategorije:Novice Oznake: , ,
  1. MA_Re
    avgust 18, 2010 na 09:27

    Jaaja..mi mamo dva vesoljca pred hišo…

  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: