Domov > Novice > Vesel petek 13. ! =) (muahaha…)

Vesel petek 13. ! =) (muahaha…)

Dragi obiskovalci in obiskovalke portala Extrem, spet ena naša objava, bolj povezana z nami in vami. Danes je petek 13. (sicer ne da bi preveč verjeli v to) in bomo to izkoristili še kot nekaj obvestil. Še prej pa nekaj o petku 13.

Vendar ali gre res le za stare vraže, za praznovernost ali je nekaj več na datumu, ki zbuja nelagodje že tisočletja? Britanski znanstveniki so pred kratkim na podlagi analiz prometnih nesreč ugotovili, da je verjetnost le-teh 52 % večja ob petkih, 13., kot na običajni dan. Razlog naj bi tičal v podzavestnem strahu, zaradi katerih se na ta dan zgodijo številne nesreče. Strah ima celo ime: paraskavedekatriafobija.

beri več…

Vendar zakaj je tako? Izvor strahu pred zloveščim petkom ima nejasne korenine. Številka 13 se je v več kulturah obravnavala kot nesrečna, celo povezana s hudičem.

13 zloveščih dejstev

Zakaj petek?
Jezus je bil križan na petek po zadnji večerji s 13 gosti (on in 12 apostolov) – 13. je bil prav Jezusov izdajalec Juda Iškariot. Vsesplošna fobija pred petkom, 13., najverjetneje izvira prav iz tega. Petek je bil v starem Rimu dan pogubljenja – takrat so izvrševali smrtne kazni, medtem ko so druge predkrščanske religije, Kitajci, pa tudi poznejši islam, petek spoštovali kot svet dan. Zaradi prej omenjenega se je v srednjem veku razvilo prepričanje o petku kot o “čarovniški soboti”. Petek je tudi pojmovan kot ženski (vsaj med tistimi, ki so proti nežnejšemu spolu) in kot tak slab dan. Na primer, v angleščini edino petek nosi ime po ženski boginji Frey (Frey day – Friday).

Številka 13 je tudi predstavljala ženskost, ker je odgovarjala številu mesečnih ciklov v letu (28 x 13 = 364), kar je bilo v patriarhalni družbi sinonim za “hudičevo orodje”. Nekateri verjamejo, da so se zlovešča znamenja združila 13. oktobra 1307, ko je dal francoski kralj Filip IV. aretirati in mučiti na stotine vitezov Templarjev. Čeprav ni zanesljivih zapisov o tem, kako so se ljudje pred 19. stoletjem bali petka, 13., je nesrečni dan najverjetneje sestavljen z enostavno logiko: petek je nesrečni dan, 13 je nesrečna številka, torej je petek,13., bolj nesrečen petek od preostalih.

Nordijske legende, egipčanska duhovnost
Stari Vikingi so verjeli, da če jih bo v istem času za mizo 13, bo vse goste kmalu obiskala smrt. V Valhallu je bilo namreč poklicanih 12 bogov, medtem ko je 13., zlobni Loki, prišel nepovabljen in ukanil bogove, da so se med seboj pobili, in tako izzval Tora, vrhovno nordijsko božanstvo.

Stari Egipčani so skozi življenje šli čez 12 duhovnih stopenj, 13. pa je bila tista po smrti. Zaradi tega so 13-ico povezovali s smrtjo. V zahodni kulturi je bila številka 12 sveta (12 apostolov, 12 mesecev v letu …), medtem ko je 13 rušila to popolnost in so se je bali celo bojeviti Vikingi. Nekatere študije segajo še dlje v preteklost in izhajajo iz tega, da so prvi ljudje imeli za štetje deset prstov in dve stopali, tako da je vse, kar je bilo več od tega, nerazumljivo in predmet praznoverja.

Jason pobijal v New Jerseyju
Leta 1980 je Sean Cunningham režiral film Petek, trinajsti, v katerem najstnike terorizira s hokejsko masko zamaskirani morilec Jason Voorhees. In katero prizorišče si je Cunningham izbral za snemalno lokacijo prvih Jasonovih pokolov? Okrožje Warren in kamp No-be-bo-sco v Blairstownu. Kamp deluje še danes. In da, film je doživel 11 nadaljevanj, kar zagotavlja, da številne generacije najstnikov povezujejo petek, 13., z noži in morilci.

OBVESTILO PORTALA:

Pred kratkim je portal Extrem dosegel 40,000 obiskovalcev, kar je preseglo vsa naša začetna pričakovanja, zato se še enkrat vsem, ki nas berete in obiskujete iskreno zahvaljujemo in trudimo se biti še boljši. Ob tem smo, kot smo obljubili pripravili tudi nagradno igro, ki seveda še vedno poteka (do 20.8.)

Spisal : Administrator

Del besedila vir : RTVSLO.si

Slika : Google

Objavil : administrator

LINK do novice iz RTVSLO

Advertisements
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: