Domov > Znanost in tehnologija > Kako naj se prepričam ali je moj računalnik okužen?

Kako naj se prepričam ali je moj računalnik okužen?

Uporabnikom pogosto svetujejo, naj uporabijo antivirusni program, da bi preverili ali je njihov računalnik okužen, vendar v današnjem času to enostavno ni dovolj.

Pogosto je potrebno vsaj osnovno razumevanje varnosti in poznavanje sistema, da bi ugotovili ali je računalnik okužen, mnogi začetniki in občasni uporabniki imajo premalo znanja in izkušenj.

beri več…

Čeprav so številne nevarnosti v današnjem času izdelane, da bi bile neopažene, obstajajo znaki, ki kažejo na ogroženost ali okužbo sistema.

PandaLabs, anti-malware laboratorij Panda Security je pripravil preprost vodnik za prepoznavo 10 najpogostejših simptomov okužb, da bi pomagali uporabnikom ugotoviti ali je njihov sistem ogrožen:

 1. Računalnik mi govori. Obstaja več vrst pop-up sporočil ali oglasnih pasic, ki pravijo, da je računalnik okužen in potrebuje zaščito … To je tipičen primer okužbe. Obstaja bodisi »spyware«, ali pa je računalnik okužen z lažnim protivirusnim programom (imenovan tudi “rogueware”).
 2. Moj računalnik deluje zelo počasi … To je lahko simptom različnih stvari, vključno z okužbo z virusom. Če je računalnik okužen z virusom, črvom ali trojanskim konjem, lahko med drugim, izvaja tudi procese, ki porabijo veliko sredstev, zaradi česar sistem deluje počasneje kot navadno.
 3. Programi se nočejo zagnati. Kolikokrat ste poskušali zagnati program pa se ni zgodilo nič? Za razliko od prejšnjega primera bi bil to lahko znak kakšne druge težave, vsekakor pa je to simptom, ki kaže, da je nekaj narobe.
 4. Ne morem se povezati z internetom, ali pa povezava deluje zelo počasi. Izguba povezave z  internetom je še en pogost simptom okužbe, čeprav bi bila lahko napaka tudi pri ponudniku storitev ali v usmerjevalniku. Če je računalnik okužen, se lahko »malware« povezuje na URL naslove ali vzpostavlja ločeno povezavo, s čimer se zmanjša razpoložljiva pasovna širina ali pa postane praktično neuporabna.
 5. Ko se povežem v internet, se odpirajo vse vrste oken ali brskalnik prikazuje različne neželjene strani. To je še en znak, ki kaže na okužbo. Številne grožnje so narejene, da preusmerijo promet na določene spletne strani proti želji uporabnika, lahko celo na prevarantske spletne strani, ki so videti kot pristne.
 6. Kam so izginile moje datoteke? Upajmo, da ne bo nihče spraševal podobnih vprašanj, vendar še vedno obstajajo grožnje, po izbrisu, šifriranju ali premestitvi naših podatkov proti naši volji. Če se vam zgodi kaj podobnega je zadeva zelo resna.
 7. Oh, oh … Moja antivirusna zaščita je izginila, požarni zid je izklopljen … še en tipičen znak številnih groženj je onesposobitev zaščite (antivirusnega programa, požarnega zidu, …) nameščene na računalniku. Če izpade samo ena od varnostnih zaščit je lahko specifična napaka, kadar pa so onesposobljeni vsi varnostni elementi pa je vaš sistem gotovo žrtev okužbe.
 8. Moj računalnik govori v nepoznanem jeziku. Če se jezik v določenih aplikacijah spremeni,  čudne žuželke začnejo “jesti” namizje … je vaš sistem prav gotovo že okužen.
 9. Zbirka datotek za zaganjanje iger, programov, … je izginila iz mojega računalnika. To bi lahko bil znak okužbe, čeprav bi bilo to možno tudi zaradi napake pri namestitvi programov.
 10. Moj računalnik je ponorel … Če začne računalnik samostojno zaganjati aplikacije, pošiljati e-pošto brez vaše vednosti, ipd. potem je vaš sistem verjetno okužen z malware-om.

V vseh zgoraj navedenih primerih, in če imate najmanjši sum na okužbo svojega računalnika,  vam PandaLabs svetuje, da poiščete alternativne varnostne aplikacije. Obstoječih vam ni potrebno odstraniti, enostavno uporabite brezplačen spletni antivirusni program kot na primer Panda ActiveScanali pa namestite antivirusni program, ki je kompatibilen z drugimi zaščitami, kot na primer Panda Cloud Antivirus, ki je prav tako brezplačen.

Vir : Racunalniske-novice.com

Slika : Racunalniske-novice.com

Objavil : administrator

LINK

Advertisements
 1. Zaenkrat še ni komentarjev.
 1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: