Domov > Znanost in tehnologija > Nov korak na poti dokazovanja življenja na Marsu?

Nov korak na poti dokazovanja življenja na Marsu?

Na rdečem planetu je veliko skal, ki vsebujejo ogljikove minerale, kar bi lahko bil dokaz, da je bilo v preteklosti na Marsu več vode, kot se je do zdaj domnevalo.

Odkritje sega v leto 2005, a je prah na Marsu nekoliko “oslepil” inštrumente na Nasinem plovilu Rover Spirit in tako zameglil podatke. Inštrument je Nasinim strokovnjakom uspelo na novo umeriti in s tem izničiti posledice prahu. Novi podatki bodo znanstvenikom pomagali razumeti podnebno zgodovino Marsa in odgovoriti na vprašanje, ali je na planetu kdaj bilo življenje.

beri več…

Majhne količine ogljikovih mineralov so na Marsu že bile odkrite, je pojasnil znanstvenik Steve Ruff z univerze v Arizoni, ki je sodeloval pri raziskavi. Vendar je tokrat mogoče videti velike kose skale, ki kukajo iz zemlje.

Mars v preteklosti toplejši?
Nasin znanstvenik Richard Morris iz Johnsonovega vesoljskega centra v Hustonu, ki je vodil raziskavo, je pojasnil, da ogljikovi minerali tvorijo približno četrtino skal, kar pomeni, da vsebujejo približno deset odstotkov več ogljika kot skale, ki so jih analizirali v preteklosti. Dodal je, da so ogljikovi minerali najverjetneje nastali iz z ogljikom bogate vode, ki je prišla v stik s skalami. To bi lahko dokazovalo tudi, da je bil Mars v preteklosti toplejši, kot je veljalo do zdaj.

Kaže, da je imel Mars z ogljikovim dioksidom gosto “posejano” ozračje in je nastal nekakšen učinek tople grede. Ozračje je namreč zdaj zelo redko – mogoče je, da je druge delce odneslo v vesolje ali pa so prišli v stik z vodo in so del današnjih skal, je dejal Morris. Ogljik je prav tako dokaz, da je bila voda kemično nevtralna, kar pomeni, da je ustvarjala pogoje, ki so bili ugodni za življenje. Čeprav ne gre za neposreden dokaz o življenju na Marsu, je Morris prepričan, da gre za začetek.

Vir : RTVSLO.si

Slika : EPA

Objavil : Administrator

LINK

Advertisements
Kategorije:Znanost in tehnologija Oznake:
  1. Zaenkrat še ni komentarjev.
  1. No trackbacks yet.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: