Domov > Šport > SP JAR 2010 – skupine 1.del (A,B,C,D)

SP JAR 2010 – skupine 1.del (A,B,C,D)

Zdravo, znova se vam oglašamo iz uredništva portala Extrem, ki je zadolženo za letošnji SP 2010 v nogometu. Že pred nekaj časa smo napisali opise skoraj vseh skupin , sedaj pa jih bomo v roku enega meseca v dveh delih še enkrta predstavili. Kliknite read more (beri več) za ogled opisov prvih štirih skupin. 🙂

beri več…

Kratek opis skupine A

Žreb v  Johannesburgu je določil, da bodo v skupini A igrale reprezentance Južne Afrike, Francije, Urugvaja in Mehike. Pred tem so bile reprezentance Mehike, Urugvaja in Francije enkrat že izžrebane v isto skupino. Takrat sta napredovali reprezentanci Urugvaja in Anglije. V februarski lestvici FIFE je bila Francija na 7. mestu, Mehika na 17. mestu, Urugvaj na 20.,Južna Afrika pa na 84. mestu. Zmagovalec te skupine se bo pomeril s poražencem skupine B. Drugo uvrščeni pa se bo soočil z zmagovalcem skupine B.(opis skupine B sledi v drugem članku).

beri več…

Kratek opis reprezentanc:

Francija:

Francija je sodelovala že na prvem svetovnem prvenstvu v Urugvaju leta 1930. Takrat so izpadli že v prvem delu tekmovanja. Do sedaj so sodelovali na 12. svetovnih prvenstvih. Največji uspeh pa so dosegli leta 1998, ko so pred domačimi gledalci osvojili naslov svetovnih prvakov. Poleg naslova sv. prvakov so osvojili tudi dva naslova evropskih prvakov( Leta 1984 in2000). Prvo tekmo je Francija odigrala leta 1904 proti Belgiji in remizirala. Največjo zmago so dosegli leta  1995  proti Azerbajdžanu, potolki so jih s kar 10:0. Največji debakel pa so doživeli proti Dancem leta 1908. Izgubili so s kar 17:1.

Francija je tekmovala v skupini 7, skupaj z Srbijo, Avstrijo, Litvo, Romunijo in Ferskimi otoki. V tej skupini so zasedli drugo mesto, kar jih je vodilo v dodatne kvalifikacije, kjer so se pomerili z Irsko izbrano vrsto.  Prvo tekmo je Francija v Dublinu dobila z 1:0, v Parizu pa so iztržili remi, po sumljivem zadetku Gallasa. Francija je napredovala z skupnim izidom 2:1. Irci so kasneje vložili pritožbo, ki je naletela na gluha ušesa.

Urugvaj:

V Urugvaju je bilo leta 1930 organizirano prvo svetovno prvenstvo. Takrat je Urugvaj osvojil naslov svetovnih prvakov. V finalu so premagali Argentino. Urugvaj je SP osvojil še leta 1950. Na februarski lestvici Urugvaj zaseda 20. mesto. Prvo tekmo so odigrali leta 1901 proti Argentini in izgubili s 3:2. Največjo zmago so dosegli proti Boliviji leta 1927, ko so zmagali s kar 9:0. Najvišji poraz pa so dosegli proti Argentini leta 1902, ko so izgubili s 6:0. Doslej so sodelovali na 10 svetovnih prvenstvih. Poleg dveh naslovov svetovnih prvakov so še 14 krat osvojili Copo Americo, 2 krat pa olimpijske igre.

V Južno Ameriških kvalifikacijah je Urugvaj med 10 ekipami osvojil 5. mesto, kar ga je vodilo v dodatne kvalifikacije, kjer so se pomerili s Kostariko. Prvo tekmo so nogometaši Urugvaja dobili z 1:0 , v drugo pa remizirali z 1:1. Na svetovno prvenstvo so se uvrstili z skupnim izidom 2:1.

Mehika:

Mehika je ena najboljših severno-Ameriških reprezentanc. Do sedaj so osvojili že 8 Concafac pokalov. Na SP-jih so nastopali že 13 krat, najdlje pa so prišli do četrt finala. Prvo tekmo so odigrali leta 1923 proti Guatemali in zmagali s 3:2.  Najvišjo zmago so dosegli leta 1987 proti Bahamom (13:0). Največji poraz pa proti Angležem leta 1961, ko so izgubili z 8:0. Na FIFI-ni lestvici trenutno zasedajo 17. mesto , najvišje pa so bili rangirani leta 2006 ko so zasedali četrto mesto. Največji adut te reprezentance je gotovo igralec španske Barcelone –  Rafael Marquez.

V kvalifikacijski skupini  so osvojili drugo mesto in se direktno uvrstili na svetovno prvenstvo.

Južna Afrika:

Južno afriška reprezentanca ali Bafana Bafana, kot jih kličejo domačini se je na ta SP direktno uvrstila kot gostiteljica. Na svetovnemu prvenstvu bodo nastopili tretjič. Večjih uspehov na SP-jih še niso dosegli. Leta 1998 in 2002 so izpadli v prvem kro(takrat so se pomerili z našo izbrano vrsto in jo premagali). Prvo tekmo so odigrali leta 1906 proti Argentini  in zmagali 1:0. Največjo zmago so dosegli proti Avstralcem. Zmagali so z 8:0. Proti Avstralcem pa so tudi izgubili z 5:1.(najvišji poraz). Afriško prvenstvo so osvojili enkrat. Do leta 1990 niso smeli tekmovati na velikih tekmovanjih zaradi apartheida.

Na letošnje svetovno prvenstvo so se uvrstili direktno, domača nogometna javnost pa od njih na tem prvenstvu veliko pričakuje.

Objavil:racka111

Spisal : racka111

______________________________________________________________________________________________________________

Kratek opis skupine B:

V skupini B, za svetovno prvenstvo , ki bo potekalo letos poleti v Južno Afriški republiki, so pristale reprezentance Argentine , Nigerije, Republike Južne Koreje ter Grčije. Ekipe se med seboj ne poznajo ravno najbolje, saj na velikih tekmovanjih niso igrale velikokrat med sabo. Velik favorit skupine je seveda Argentina, ostale reprezentance, pa bodo bile velik boj za drugo mesto, ki še vodi v osmino finala. Sam, bi največ možnosti pripisal ekipi Grčije, a favorizirani ekipi Južne Koreje ter Nigerije, se s tem gotovo ne bi strinjali. V tej skupini je vse še odprto.

beri več…

Kratki opisi reprezentanc:

ARGENTINA:

Argentina, je velik favorit v tej skupini in je zelo izkušena reprezentanca. Nekateri pravija, da celo spada v ožji krog favoritov za končno zmago na Svetovnem prvenstvu. Na krilih Messija in ostalih fantov je seveda vse mogoče, a stvar nekoliko zavira trener Maradona, kateremu se pošteno maje selektorski stolček. Argentina ima tudi bogato zgodovino v nogometu, saj je na mednarodnem področju osvojila že 19 lovorik, kar je rekord, ki ga deli z reprezentanco Urugvaja.

Že v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, je za las ujela 4.mesto na lestvici in se tako rešila dodatnih kvalifikacij in tudi skozi cele kvalifikacije ni delovala ravno prepričljivo. Ampak pravijo, da reprezentanca najbolje igra ravno na svetovnem prvenstvu in verjamem, da bo Argentina mešala “štrene” prav pri samem vrhu prvenstva.

GRČIJA:

Grčija je vedno nepredvidljiva reprezentanca, ki zna vedno presenetiti. Leta 2004 je naprimer ekipa Grčije postala Evropski prvak na prvenstvu na Portugalskem. Tudi igralci, so zadnje čase kazali odlično formo v svojih klubih, zato Grčija upravičeno pričakuje 2.mesto v svoji skupini na svetovnem prvenstvu in preboj v osmino finala, kjer bi Grčija znala tudi presenetiti, če bo v primeru da se tja uvrsti, dobi kakšno srednje težko reprezentanco.

Grčija je tudi v kvalifikacijski skupini za uvrstitev na Svetovno prvenstvo kazala dobro igro in osvojila 2.mesto , kar je pomenilo dodatne kvalifikacije. Žreb ji je namenil neugodno Ukrajino, kateri dodatne kvalifikacije res niso usojene in z disciplinirano igro, so strli odport tekmeca in se tako zasluženo uvrstili v Južno Afriko.

JUŽNA KOREJA:

Južna Koreja – ena izmed najboljših azijskih predstavnic je znala prav na velikih tekmovanjih presenetiti. Spomnimo se svetovnega prvenstva 2002, ko je pod vodstvom Gussa Hidinka osvojili fenomenalno 3.mesto, in na domačem terenu šokirala celotno nogometno in ostalo javnost. Nekateri celo pravijo, da je bilo prvenstvo v celoti podkupljeno , ampak sam nisem takega mnenja in mislim da so igralci Južne Koreje zasluženo osvojili svojo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih.

Skozi zgodovino sicer Južna Koreja razen na Azijskih prvenstvih nima odmevnejših rezultatov na svetovnih prvenstvih , ampak letos računa na novo dobro uvrstitev. Sicer sestava reprezentanca ubistvu sploh ni podobna tisti iz leta 2002, ampak ekipa ima možnosti, da se vseeno prebije v osmino finala.

NIGERIJA:

Za Nigerijo, eno izmed najboljših Afriških reprezentanc pravijo, da je outsider v tej skupini in da sploh nima možnosti, za preboj v osmino finala. Ampak to gotovo ni res. Nigerija je izkušna reprezentanca, ki je osvojila že veliko mednarodnih lovorik in v njej se prepletajo izkušeni stari mački ter nastopanja žselnji mladci, ki lahko 100% konkurirajo za 2.mesto v skupini, ki bi še vodilo v osmino finala.

Super Eagles ali Super orli, kot tudi pravijo reprezentanci Nigerije se je brez težav uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo v Južno Afriko. Super orli so svojo prvo tekmo odigrali leta 1949 še kot nekakšna Britanska kolonija, njeni največji uspehi pa so dvakratna osvojitev Afriškega pokala (1980, 1994) ter še nekaj tretjih mest, enako na Afriškem pokalu.

TEKME V SKUPINI:

Date Venue Result
12 June Johannesburg Argentina Nigeria
12 June Port Elizabeth Korea Republic Greece
17 June Bloemfontein Greece Nigeria
17 June Johannesburg Argentina Korea Republic
22 June Durban Nigera Korea republic
22 June Polokwane Greece Argentina

Objavil : administrator – vipavagol

Spisal : administrator – vipavagol

___________________________________________________________________________________________________

Za vse privržence slovenske nogometne reprezentance je to zagotovo najbolj zanimiva skupina. Žreb v Johannesburgu je našim fantom namenil reprezentance Anglije, ZDA in Alžirija. S slednjimi bo Slovenija odigrala prvo tekmo, ki bo bržkone tudi najbolj pomembna za našo izbrano vrsto. Če našim uspe premagati Alžirce se bodo za drugo mesto v skupini in napredovanje v osmino finala najverjetneje pomerili z Ameriško ekipo. Angleška ekipa,ki je tudi ena izmed favoritinj za osvojitev naslova svetovnih prvakov naj bi v tej skupini zlahka osvojila prvo mesto.

beri več…

Za začetek  si bomo ogledali kaj o naši skupini menijo Angleški novinarji:

Kratek opis reprezentanc:

Anglija:


Po izpadu v kvalifikacijah za EURO 2008 so Angleži menjali trenerja. Na selektorski stolček je sedel italijanski strateg Fabio Cappelo. Eden izmed najboljših trenerjev na svetu je prerodil Angleško igro in Angleže vrnil na stara pota slave. Angleški privrženci na tem SP-ju pričakujejo naslov svetovnih prvakov. Angleški selektor bo imel na tem SP-ju na voljo kopico zvezdnikov, od Rooneya do Beckhama, ki si mora povabilo v reprezentanco se prislužit. Z dobrimi igrami v Milanu pa mu bo verjetno tudi uspelo. Anglija je osvojila en naslov svetovnih prvakov. Zmagali so na domačem SP-ju leta 1966, letos pa bodo zagotovo storili vse ,da ta uspeh ponovijo.

V kvalifikacijah za SP 2010 niso imeli težav. Doživeli so le en poraz proti Ukrajini( takrat so že bili uvrščeni na svetovno prvenstvo), ostale tekme pa so zmagali. Za zanimivost povejmo da so se septrembra lani na Wembleyu pomerili z našo izbrano vrsto in jo premagali z 2:1.

Alžirija:

Alžirska nogometna reprezentanca ( domači navijači jih imenujejo puščavski lisjaki) se je do sedaj na SP uvrstila dvakrat. Leta 1982 in štiri leta kasneje. Obakrat so izpadli po predtekmovanju. Največji uspeh te reprezentance je naslov Afriških prvakov leta 1990. Letos so v dodatnih kvalifikacijah presenetljivo premagali aktualne Afriške prvake Egipčane.  Letos so nastopili tudi na Afriškem pokalu narodov in zasedli odlično četrto mesto. Po presenetljivem porazu v prvem krogu proti Malaviju so se kasneje zbrali, premagali Mali in remizirali z Angolo ter se uvrstili četrt finale. Tam so presenetljivo premagali Slonokoščeno obalo, v polfinalu pa so izgubili proti starim znancem Egipčanom. Pričakovanja javnosti so tudi v Alžiriji velika. Želijo se uvrstiti v osmino finala svetovnega prvenstva, a zagotovo niso edini s tem ciljem.

Amerika:

Ameriška reprezentanca se je na letošnji SP uvrstila brez problemov. Gladko so osvojili prvo mesto v Ameriški kvalifikacijski skupini. Za sabo so pustili tudi Mehiško izbrano vrsto. Američani so nastopili že na prvem SP-ju leta 1930 v Urugvaju. Takrat so dosegli tudi svoj največji uspeh na nogometnih SP-jih. Osvojili so zelo dobro tretje mesto. Do sedaj so se Američani uvrstili na osem SP-jev. Poleg tega so deset krat osvojili Concafac pokal. Štirikrat so nastopili tudi na pokalu konfederacij. Lani pa so dosegli največji uspeh na velikih tekmovanjih ko so klonili šele v finalu proti Brazilcem(3:2). Američani so dobro nastopali tudi na OI-jih. Do sedaj so osvojili dve odličji (srebrno in bronasto). Zelo močni so tudi v ženskem nogometu kjer so osvojili že dva naslova. Moški so na FIFI-ni lestvici uvrščeni na 14. mesto, ženske pa kraljujejo na vrhu.

Slovenija:

Slovenska reprezentanca se je letos drugič uvrstila na svetovno prvenstvo. Leta 2002 o naši nastopili na SP-ju v Južni Koreji in na Japonskem in v svoji skupini zasedli zadnje mesto. Enkrat smo se uvrstili na EP in prav tako izpadli po prvem delu. V svoji predtekmovalni skupini je Slovenija zasedla drugo mesto(za Slovaško) ,kar nas je vodilo v dodatne kvalifikacije.  Žreb nam je namenil Rusko nogometno reprezentanco. Prvo tekmo v Ruski prestolnici so naši fantje odigrali zelo dobro in se v domovino vrnili z izidom 2:1 za Rusijo.

zadetek Pečnika:

V Mariboru pa je šlo zares. Naši reprezentantje so hrabro začeli in cel polčas pritiskali na ruska vrata. Po izjemni podaji Valterja Birse pa je Zlatko Dedič zabil odločilen gol in Slovenijo popeljal na SP 2010.

GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL:

Po tekmi se je v Mariboru in v ostalih Slovenskih mestih začelo veliko slavje:

Žreb v JAR-u nam je decembra namenil Alžirijo, Ameriko in Anglijo. Prepričan sem da se bo našim uspelo uvrstiti v osmino finala.

Objavil:racka111

Spisal: racka111

_______________________________________________________________________________________________________________

Kratek opis skupine D:

Skupina D bo ena izmed najbolj izenačenih skupin, vsaj po mojem mnenju. Žreb je določil, da bodo v njej igrale ekipe : Nemčije , Avstralije , Srbije in Gane. Prav nobena ekipa ni brez možnosti in prav nobena ni izrazir favorit. Sicer nekateri že takoj Nemčiji pripisujejo prvo mesto ampak ni vse tako preprosto. Sam bi prej na prvo mesto postavil Srbe, Nemce ter Avstralce pa postavil na 2. oz. 3. meste , ampak tudi Gana še ni za odpis. Vsekakor zelo zanimiva skupina.

beri več…

Kratki opisi reprezentanc:

NEMČIJA:

Nemčija je kot nekateri pravijo velik favorit te skupine. Reprezentanca z bogato tradicijo in udeleženka finala na svetovnem prvenstvu leta 2002 , ravno na velikih prvenstvih ulovi pravo formo in vedno znova dokaže svojo kvaliteto. Na krilih Kloseja in ostalih fantov ima velike možnosti za preboj v osmino finala in seveda potem še naprej.

Elf, kot tudi pravijo nemški ekipi, je brez težav uspelo priti na svetovno prvenstvo iz svoje kvalifikacijske skupine, v kateri so igrali tudi z Rusijo, katero so naši fantje nato premagali v dodatnih kvalifikacijah.

AVSTRALIJA:

Avstralija je ekipa , ki vedno znova preseneča in nikoli ne vemo , kaj naj od Avstralije pričakujemo. Ekipa je že na prejšnjem svetovnem prvenstvu (Nemčija, 2006) pod vodstvom Gussa Hidinka pokazala svoj potencial a potem nesrečno izgubila v osmini finala, proti kasnejšim zmagovalec turnirja – Italijanom. Ekipa v svoji skupini upravičeno pričakuje boj za 2.mesto in s tem pot v osmino finala.

Avstralci so sicer letos prvič nastopali v Azijskih kvalifikacijah, ker so za Oceanijo “predobri” in s tem druge reprezentance niso imele možnosti za preboj naprej. Avstralci vseeno niso imeli težav z uvrstitvijo na mundial v Južno Afriko.

GANA:

Državna reprezentanca Gane, je ena izmed boljših afriških ekip, ki se redno uvršča na velika tekmovanja in na afriških pokalih dosega lepe uspehe. Sicer mnogi pravijo , da je ravno Gana reprezentanca , ki v tej skupini nima veliko možnosti in je takoimenovan “outsider” ampak sam menim , da ekipa še ni za odpis. Prav lahko se zgodi kakšno presenečenje in Gana lahko v hipu postane konkurenčen tekmec za 2.mesto v skupini, ki bi še vodilo v osmino finala in od tam naprej je takoalitako vse možno.

Gana (v originalu Ghana) oz. črne zvezde (Black stars) kot jim tudi pravijo imajo torej možnosti za preboj v osmino finala in s svojo presnetljivo igro lahko mariskoga tudi dejansko presenetijo.

SRBIJA:

Srbija, predstavinca bivše Jugoslavije je tudi ekipa s katero se bo Slovenija pomerila v kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo 2012 in ena izmed najboljših balkanskih in tudi evropskih držav na sploh. Sam bi ji v skupini namenil kar prvo mesto, saj s svojimi igrami navdušujejo že zadnjih nekaj let in njihova igra ter forma je vedno boljša.

Tudi v svoji kvalifikacijski skupini ekipa Srbije ni imela večjih težav z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo v Južno Afriko , ki bo potekalo letos poleti. Srbija je zame favorit skupine.

Objavil in spisal : administrator – vipavagol

TEKME:

Match Date – Time Venue Results
7 13/06 20:30 Durban Germany Germany Australia Australia
8 13/06 16:00 Tshwane/Pretoria Serbia Serbia Ghana Ghana
21 18/06 13:30 Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth Germany Germany Serbia Serbia
24 19/06 16:00 Rustenburg Ghana Ghana Australia Australia
39 23/06 20:30 Johannesburg – JSC Ghana Ghana Germany Germany
40 23/06 20:30 Nelspruit Australia Australia Serbia Serbia
 1. april 4, 2010 na 09:55

  Meni se zdi, da ima Slovenija bolj malo sans za napredovanje ceprav nam zelo zelim. Alzirija bo pomej sla kot po maslu, ustavilo pa se bo ze pri Ameriki.

 2. maj 24, 2010 na 19:00

  Gremo SLOVENIJA do konca ! 🙂

 3. Katja
  junij 21, 2010 na 07:34

  osebno mislim,da bo anglija zmagala slovenijo.
  no,kako bo,bomo veseli.

 4. junij 21, 2010 na 13:06

  upajmo na vsaj izenačen izid ! Slovenijaaaaa !

 5. maj 15, 2013 na 23:29

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though
  you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your
  blog when you could be giving us something informative to
  read?

 6. maj 22, 2013 na 01:07

  Hello there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends.

  I am sure they will be benefited from this
  website.

 7. junij 13, 2013 na 18:53

  Core i7 has been out for desktops for some time, but now
  it is coming to notebooks as well. Both ASUS and Toshiba have many products competing against
  other directly, and offer a wide variety of laptops in different sizes with different hardware.
  This is a large investment and you want to be able
  to use this gaming laptop for some time in the future.
  You will have a 64GB solid state hard drive as well
  as a 500GB Series ATA hard drive at your disposal for a total of 564GB worth of space.

 8. avgust 1, 2013 na 16:13

  Hello there! I know this is somewhat off
  topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 9. september 19, 2014 na 02:37

  I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and without a doubt,
  you have hit the nail on the head. The issue is something
  which not enough people are speaking intelligently about.
  I am very happy I found this in my search for something concerning this.

 10. sex
  julij 6, 2017 na 14:42

  Hi everyone, it’s my first pay a visit at this web page, and post is
  truly fruitful designed for me, keep up posting these articles.

 1. september 19, 2014 na 00:58
 2. maj 7, 2016 na 22:23

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: